Bulevar Mihajla Pupina 121, III sprat

+381 64 1 201 201

NAJVAŽNIJA PROCEDURA u lečenju parodontopatije

Saznajte šta je NAJVAŽNIJE u lečenju parodontopatije, ako želite uspeh terapije!

U lečenju parodontopatije (paradentoze) postiji PROCEDURA koja NE SME DA SE PRESKOČI ako želite da sačuvate zube.

Osnovno ili bazično lečenje parodontopatije je najvažnija procedura u lečenju! Neki je jos zovu i kiretaža ili kiretaža zuba što nije u potpunosti ispravno. Medjutim najvažnije je znati kako se procedura ispravno radi.

U pitanju je OBRADA PARODONTALNIH DŽEPOVA. Cilj procedure je da se zubi u potpunosti očIste od svih naslaga koje se nalaze iznad i ispod desni. Pomenute naslage su čvrste i samo adekvatnom terapijom se mogu ukloniti.
Manje iskusni stomatolozi ovu proceduru poistovećuju sa uklanjanjem zubnog kamenca ili površnim čišćenjem zuba. Uklanjanje kamenca je samo početna faza i uvek posle toga je potrebno da se uradi i adekvatno dubinsko čišćenje tj adekvatna obrada parodontalnih džepova.

Dakle UVEK kada se potvrdi prisustvo Parodontalnih džepova je POTREBNO uraditi OSNOVNO LEČENJE PARODONTOPATIJE tj obradu parodontalnih džepova.

 

Nazalost većina stomatologa ne posvećuje dovoljno pažnje ovoj proceduri pa izostaju kvalitetni rezultati, a pacijenti bivaju demotivisani.

Procedura je jako jednostavna. Nakon aplikovanja lokalne anestezije vrši se detaljno čišćenje zuba i uklanjanje svih naslaga sa zuba RUČNIM instrumentima iznad i ispod desni. Proceduru je porebno uraditi na svim zubima gde postoje prisutni parodontalni džepovi, krvarenje i upala desni.
Da bi se proces pravilno uradio potrebna je detaljna angažovanost stomatologa i rezultati neće izostati.

Nakon adekvatno urađenog osnovnog lečenja parodontopatije dolazi gotovo uvek do eliminacije upale desni i često do eliminacije parodontalnih džepova.

Tek nakon osnovnog lečenja vrši se procena i odluka da li i kojim zubima treba uraditi  HIRURŠKI TRETMAN PARODONTOPATIJE , tj na kojim mestima osnovno lečenje parodontopatije (“kiretaža zuba”) nije dovelo do eliminacije džepova.

Dakle ako želimo da postignemo vrhunske rezultate lečenja kod svakog pacijenta koji ima parodontopatiju MORAMO uraditi ADEKVATNO DUBINSKO ČIŠĆENJE ZUBA, tj OSNOVNI TRETMAN (obradu parodontalnih džepova). U suprotnom, ako preskočimo osnovnu fazu lečenja često se nakon nekog vremena javlja recidiv bolesti.

 

P.S. Najvažnije je da znate, PARODONTOPATIJA SE LEČI i LEČNJE NE BOLI!

Dr Bajic GEADENT
Uspešno lečimo parodontopatiju od 2007.