Bulevar Mihajla Pupina 121, III sprat

+381 64 1 201 201

SVE što treba da znate o PRAVILNOM lečenju parodontopatije

Informišite se na vreme da ne izgubite svoje zube!

Parodontopatija (ili paradentoza kako je još neki zovu) je hronična bolest tkiva koje okružuje zube ili najprostije rečeno bolest temelja zuba.
Glavna tkiva koja propadaju zbog Parodontopatije (ili Paradentoze) su desni i kost u koju je zub usađen.
Usled neadekvatnog čišćenja zuba dolazi do zadržavanja ostataka hrane između zuba. Milioni različitih bakterija među kojima su i one koje izazivaju zapaljenje desni ostaju između zuba i izazivaju oboljenje. To je razlog zašto desni krvare.

Nažalost najčešće se pacijentima ne pokaže i ne objasni na jednostavan i precizan način kako se pravilno čiste zubi i tako zanemaruje značaj preventive koja je najjednostavnija, najjeftinija i najdelotvornija metoda u lečenju Parodontopatije.

SVE o pravilnim čišćenju zuba pogledajte ovde…

Dakle prvo što morate znati je da najviše možete sami sebi da pomognete tako sto ćete imati odličnu higijenu zuba!

Prvi znak da postoji problem je krvarenje desni koje je znak upale desni. Skoro svim ljudima se desilo barem jednom u životu da im desni krvare kad peru zube, i to ne znači odmah da imate parodontopatiju ali ukoliko primetite krvarenje to je pravi znak da treba se obratite stručnjaku na pregled.
Ako se ne leči zapaljenje desni, ono prelazi na viličnu kost u koju je zub usadjen, kost se postepeno resorbuje i gubi i nastaju tzv parodontalni džepovi. Tako nastaje parodontopatija.
Resorpcijom i propadanjem kosti zub gubi temelj i potporu i na kraju se rasklati.

DOBRA VEST je da je parodontopatija najčešće hronična i dugotrajna i potrebno je dosta vremena da prođe od početnog gubitka kosti do potpunog gubitka kosti i klaćenja zuba.
NE TAKO DOBRA VEST je da u ranim tridesetim godinama velika većina ljudi vec ima zapaljenje desni i početak parodontopatije jer bolest nije prepoznata i adekvatno lečena na vreme.
U nekim slučajevima čitav proces se munjevito odvija i ti pacijenti često u kratkom roku mogu ostati bez zuba pogotovo ako se ne obrate stručnjaku i na vreme započnu sa pravilnim lečenjem.
Pravilno lečenje parodontopatije (paradentoze) se vrši u nekoliko faza i na nekoliko načina u zavisnosti da li je bolest u početnom, srednjem ili krajnjem stadijumu.

Bitno je znati da se PARODONTOPATIJA USPEŠNO LEČI, LEČENJE NE BOLI i da je zube moguće sačuvati ako se sve uradi na pravi način.

Svaki naš pacijent biva detaljno upoznat sa problemom, postavlja se tačna dijagnoza i određuje u kom stadijumu je bolest, svaki pacijent dobija detaljne savete za pravilnu oralnu higijenu i postavlja se individualni plan lečenja u zavisnosti od stadijuma bolesti.

U početnom stadijumu parodontopatije vrsi se samo OSNOVNO lečenje! U pitanju je obrada parodontalnih džepova ili kako neke kolege pogresno kažu kiretaža zuba. U lokalnoj anesteziji se ručnim instrumentima vrši detaljno čišćenje delova zuba ispod desni (to je ta tzv. kiretaža). Procedura nije bolna i daje fenomenalne rezultate kada se adekvatno izvede. Potrebno je da se svaka površina zuba detaljno očisti od svih naslaga kako bi lečenje bilo moguće. Proces obrade parodontalnih džepova (tzv. kiretaža) treba da sprovodi stručno lice kako bi rezultat bio odličan.

 

Ukoliko je parodontopatija u srednjem ili krajnjem stadijumu pored osnovnog lečenja je potrebno sprovesti i hirurško lečenje da bismo sačuvali vaše zube. Hiruškim putem se uklanjaju svi parodontalni džepovi i vrši čuvanje vilične kosti od dalje resorpcije. Nekada se primenjuju i neki koštani zamenici (ili veštačka kost) , kako bi se hirurgija uspešno uradila.

 

U nekim slučajevima lečenje parodontopatije se kombinuje sa protetskom rehabilitacijom i izradom krunica ili mostova. Protetska faza UVEK dolazi na kraju kada je temelj zdrav i spreman.

Dakle ukoliko zelite da sačuvate svoje zube, lečite parodontopatiju na jedini ISPRAVAN NAČIN.

Brzo i lako saznajte koja procedura je NAJVAŽNIJA u lečenju parodontopatije…

PARODONTOPATIJA je najrasprostranjenija bolest današnjice I NAJČEŠĆI RAZLOG GUBITKA ZUBA, zato ne dozvolite da se to i Vama desi.
Više od 10 godina se sa velikim uspehom bavimo lečenjem Parodontopatije. Radili smo na najeminentnijim ustanovama u zemlji i inostranstvu i iza nas su hiljade uspešnih slučajeva i sačuvanih osmeha. Parodontologija je naša i naučna i klinička usko stručna oblast u kojoj smo medju liderima u zemlji i regionu!

Zakazite BESPLATAN specijalistički pregled i procenu zdravlja vaših zuba i BESPLATNU izradu adekvatnog plana terapije.
JAVITE SE NA VREME, SAČUVAJTE SVOJE ZUBE!

 

Dr Bajic GEADENT

Centar za lečenje Parodontopatije