Bulevar Mihajla Pupina 121, III sprat

+381 64 1 201 201

Saveti eksperta o čišćenju zuba! Kako sprečiti upalu desni?

Krvarenje desni je nešto što se skoro svima desilo barem jednom u životu. Krvarenje je znak da su desni upaljene tj. inflamirane.
U velikoj većini slučajeva do zapaljenja desni dolazi zbog neadekvatnog čišćenja zuba.
Tačno je, skoro svi peremo zube 2 puta dnevno četkicom i pastom. Ali to nije dovoljno dobro, jer na taj način ne očistimo prostore između zuba. U tim međuzubnim prostorima zaostaju ostaci hrane i milioni raznih bakterija koje izazivaju upalu desni.
Dakle, ako želite da izbegnete parodontopatiju ili ako želite da lečenje parodontopatije bude što jednostavnije i jeftinije, MORATE imati savršenu oralnu higijenu. Tj. morate čistiti prostore između zuba.
Kao što smo rekli, to nije moguće običnom četkicom i pastom već se za to koriste: KONAC ZA ZUBE, INTERDENTALNE ČETKICE ili ORALNI TUŠ (oralni irigator).

KONAC ZA ZUBE je najjeftinije sredstvo za čišćenje prostora između zuba. Koristi se svako veče pre pranja zuba tako što pažljivo i bez jakog pritiska konac uvučete u prostor između zuba i očistite zube sa strana. Pacijenti se često žale da im desni krvare kad koriste konac i upravo zato prestaju da ga koriste.
Istina je da nepravilnom upotrebom konca možemo da se povredimo i raskrvarimo desni, ali je mnogo češće da pri upotrebi konca desni krvare jer su upaljene, a upaljene su upravo zato što pacijenti ranije nisu nikad koristili konac za zube. Zato početak upotrebe konca često prati krvarenje desni koje ne treba da Vas plaši nego da Vas motiviše da imate što čistije zube kako bi se upala desni što pre smirila a krvarenje prestalo!

INTERDENTALNE ČETKICE su posebne male i tanke četkice koje pokušavaju da zamene upotrebu konca i tako olakšaju higijenu. Interdentalne četkice se guraju u prostore između zuba i tako ih čiste. Mana im je što su skuplje od konca za zube i što Vam nikad nije dovoljna samo jedna dimenzija četkice kojom ćete očistiti sve zube već je za adekvatno čišćenje potrebno da kombinujete više četkica različitih dimenzija. Tako da i njihova upotreba postaje komlikovana ili nedovoljno efikasna. Prednost u odnosu na konac im je što mogu da se koriste tamo gde konac ne može, a to je ispod krunica i mostova koji su spojeni u blok.

ORALNI TUŠ (ORALNI IRIGATOR)
Ukoliko želite najbolje sredstvo koje će Vam pomoći da održavate idealnu higijenu zuba, oralni tuš je rešenje. Ovo kažem iz ličnog iskustva jer sam probao i koristim sve navedene stvari (konac, interdentalne četkice, oralni tuš) i stručnim upoređivanjem kvaliteta čišćenja mogu reći da mi oralni tuš daje najbolje rezultate. U pitanju je irigator koji pod velikim pritiskom stvara jak vodeni mlaz koji čisti prostore između i oko zuba. Na tržištu ima nekoliko brendova i vrsta, moj savet je KUPITE onaj koji možete da priuštite. I najjeftiniji je dobar jer će i on kvalitetno da radi posao. Dobra stvar je što je investicija jednokratna i što nekoliko ljudi može da koristi isti oralni tuš, samo svako ima svoj lični nastavak za zube. Oralni tuš je mnogo bolji od interdentalnih četkica jer kvalitetnije i temeljnije očisti zube. Bolji je i od konca kod pacijenata koji imaju spojene krunice ili mostove jer se tu konac ne može koristiti. I što je najvažnije jednostavan je za upotrebu.

Reklame za raznorazne specijalne paste za zube i tečnosti za ispiranje usta su samo reklame za prodaju i u najvećem broju slučajeva su Vam ti proizvodi potpuno nepotrebni.
Postoje određene situacije u kojima je potrebno koristiti specijalne paste za zube i takve situacije stomatolog prepoznaje i preporučuje njihovu upotrebu. U svakoj standardnoj situaciji je potpuno svejedno koju pastu koristite. Najjeftinije paste za zube su verovatno diskutabilnog kvaliteta dok su najskuplje bespotrebno skupe. Odaberite one koje Vam odgovaraju.

Kada su u pitanju četkice za zube tu je stvar malo drugačija. Za četkicu je važno da joj vlakna budu mekana (soft), a glava četkice da bude što manja kako bi mogli pristupiti i svim bočnim zubima.

I to je sve.

P.S.   Ukoliko primetite krvarenje desni dok perete zube to je znak da imate problem i da treba da se javite stručnjaku da ustanovi ozbiljnost problema i uputi Vas na terapiju koja Vam je odgovarajuća!

Docent dr Miljan Bajić
Specijalista Parodontologije i Oralne medicine

Leave a Reply