Bulevar Mihajla Pupina 121, III sprat

+381 64 1 201 201

Najčešće zablude o hirurškom lečenju parodontopatije i gde mnogi često greše

Hirurško lečenje parodontopatije je jedan od načina kako se leči parodontopatija (paradentoza) . Mnogi hirurško lečenje parodontopatije pogrešno nazivaju i režanj operacija ili ugradnja veštačke kosti.

U pitanju je poseban oblik tzv. režanj operacije i u okviru te procedure nekada se koriste različiti koštani zamenici (veštačka kost) a sve sa ciljem da se eliminišu parodontalni džepovi.

Međutim zabluda nije u pogrešnom nazivu, nego u načinu sprovođenja samog procesa lečenja.
Naime, hirurško lečenje parodontopatije (paradentoze) je samo jedan od postupaka u lečenju i UVEK mora da mu PRETHODE pravilna i stručna procena stanja i pravilno odradjena bazična (osnovna) terapija parodontopatije. Tj. hirurgija se radi samo na onim zubima na kojima su posle kvalitetno odrađene bazične terapije i dalje prisutni duboki parodontalni džepovi.

 

 

Više o osnovnom lečenju parodontopatije pročitajte ovde….

Cilj hirurškog lečenja parodontopatije je da se hirurškim putem odstrane svi parodontalni džepovi koji nisu mogli da budu eliminisani bazičnom terapijom.

Bitno je da znate da hirurško lečenje parodontopatije tzv. režanj operacijom nikada ne daje trajne rezultate ukoliko pacijent nije adekvatno pripremljen, tj. ako nije pravilno urađena početna (osnovna) terapija, ili ako sama hirurgija nije pravilno izvedena. U tim slučajevima (kada je preskočena neka od faza lečenja) bolest se najčešće vraća posle par godina u istom ili jos gorem obliku.

Dakle velika je greška odmah predlagati i raditi hirurgiju na zubima koji nisu prosli adekvatnu bazičnu terapiju i pripremu.

Sama hirurška procedura se izvodi u lokalnoj anesteziji i BEZBOLNA je! Desni se otvore, džepovi se eliminisu i rana se ušije. Do uklanjanja konaca pacijent se pridržava postoperativnih uputstava lekara. Postoperativni tok najčešće je jednostavan i nije praćen značajnim bolovima.

Parodontopatija je vodeći razlog zašto dolazi do gubitka zuba svuda u svetu, i zato je potrebno da se u njenom lečenju ispostuje PRAVI PROTOKOL. Tj. veoma je važno da pacijenti koji imaju parodontopatiju znaju zašto je do toga doslo, u kom stadijumu je parodontopatija oko njihovih zuba i koje sve postupke u lečenju je potrebno sprovesti da bi se dobio dobar rezultati i da bi sačuvali svoje zube, jer parodontopatija se USPEŠNO LEČI.

Pravilnim lečenjem parodontopatije se bavimo od 2007. i radili smo i usavršavali se na najeminantnijim ustanovama specijalizovanim za lečenje parodontopatije u zemlji i inostranstvu.

Iza nas je više hiljada uspešno lečenih pacijenata i sačuvanih zadovoljnih osmeha.
Znanje i bogato iskustvo koje smo stekli svakodnevno prenosimo na svoje studente, kolege i pacijente kako bismo zajedno uvek imali odlične rezultate i održavali visok nivo kvaliteta usluga.

Dr Bajic GEADENT